Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Beowulf Mining åter anmält

Publicerad av
Christina Winroth - 12 jan 2012

I måndags hölls ett möte med representanter för gruvbolaget Beowulf Mining och Jokkmokks kommun med anledning av felaktiga provborrningar. Vid mötet försökte bolagetet förklara hur man kunnat borra efter malm, trots att godkända arbetsplaner inte fanns på plats. Nu har ännu en anmälan inkommit mot bolaget, skriver Norrbottens-Kuriren.

Enligt den nya anmälan, som lämnats in av företrädare för Sirges och Jåhkågasska samebyar, har Beowulf gjort samma sak flera gånger. Beowulf ska inte bara ha borrat på området Kallak 2, utan även i Parkijaure 2. Arbetena har skett utan en gällande arbetsplan. 

Vid mötet hos Jokkmokks kommun på måndagen hävdade Beowulfs styrelseordförande att borrningen på Kallak 2 var ett misstag. Det fanns en arbetsplan för arbetet, men tiden för planen hade gått, vilket inte uppmärksammats.

Enligt Jenny Wiik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund och ombud för samebyarna, har det över huvud taget inte funnits någon arbetsplan för Parkijaure 2.

– Det verkar bara ha funnits ett förslag till en arbetsplan som Jåhkågasska sameby inte har svarat på, säger Wiik Karlsson till Norrbottens-Kuriren. Hon framhåller också att Beowulf, eller möjligen ett av dotterbolagen, trots avsaknad av arbetsplan, sökt efter malm i området - både i somras och under vårvintern 2010.

Incidenterna har stort upprört Sirges och Jåhkågasska samebyar så till den grad att de nu skrivit ett brev till gruvbolaget där man talat om att man  fortsättningsvis inte kommer att samarbeta med företaget i några som helst gruvbrytningsfrågor. Enligt Norrbottens-Kuriren kommer detta sannolikt att få följder för projekteringen av en framtida gruva i området.

Åklagare utreder nu om bolaget gjort sig skyldig till brott vad gäller prospekteringen på Kallak 2.