Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Ludvika inviger ny gångbro

Illustration: Tyréns
Illustration: Tyréns
Publicerad av
Martin Stråmo - 30 maj 2014

SSAB har bidragit med det höghållfasta stålet till en 183 meter lång nyinvigd gångbro över riks- och järnvägen i Ludvika.

– Vi har varit mycket fokuserade på fordonsindustrin och SSAB har tagit fram en mängd stål som gör fordon, kranar och annat starkare men också lättare. Det här är första gången vi levererat höghållfast till en bro. Jag hoppas att fler nu får upp ögonen för att man också kan bygga starkare och lättare broar med vårt stål, säger Per-Olof Kull som har varit SSAB:s projektledare under brobygget, till Dalarnas Tidningar.

Det tog SSAB Borlänge 49 minuter att valsa ut domexplåten till den 144 ton tunga bron. SSAB:s dotterbolag EM Eriksson laserskar och bockade profilerna och BSM svetsade sedan samman dessa till 18-24 meter långa stålsektioner. Hela projektet genomfördes lokalt.

– Framför allt slipper vi långa och dyra transporter när vi gör så mycket som möjligt lokalt. Från Borlänge till Ludvika är det bara 45 kilometer, säger Per-Olof Kull på SSAB Shape till Dalarnas Tidnignar.