Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 15 2019
Senaste Nytt

Rymdindustrin diskuterar gruvor på månen

Månbilen Scarab med Resolve-utrustningen som ska borra efter vatten på månen. Foto: Nasa
Månbilen Scarab med Resolve-utrustningen som ska borra efter vatten på månen. Foto: Nasa
Publicerad av
Martin Stråmo - 27 feb 2012

Flera rymdagenturer ska träffas i Quebec för att diskutera bland annat mångruvor. Bland andra Kina och Kanada har visat ett intresse i att börja bryta månens resurser, rapporterar Candian Press.

Canadian Press skriver även att gruvindustrin nu väntar på att Kanadas rymdagentur offentliggör sina planer, medan de i sin tur väntar på direktiv från regeringen.

- När medlemmarna i den internationella rymdgemenskapen bestämmer sig för att åka till månen eller Mars så kommer vi och Kanada att vara redo, sade Kanadas rymdagentur i ett e-mail till Canadian Press.

Rymdagenturen har redan börjat att utveckla en månbil som ska kunna borra på månen. Prototypen ska övningsborra på Hawaii redan till sommaren. Kanadensiska Neptec Design Group är en av utvecklarna bakom mångruvbilarna. Företagets vd, Iain Christie, menar att det bara är logiskt att Kanada tar täten inom rymdgruvindustrin.

- På den här planeten är vi en ledande nation inom utvinning av resurser. Vi är också en av de ledande länderna inom rymdutforskningen, sade Iain Christie till Canadian Press.

Nasa utvecklar även en borrbil, under namnet Resolve. Dess uppdrag är att leta reda på och borra efter vatten, som ska försörja framtida bosättare och arbetare. Resolvebilen har testats sedan 2008 och kan enligt Nasa själva finnas på månen redan innan årtioendets slut.

Annons