Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Metall öppnar lönedörr på glänt

Foto: Lasse Fredriksson
Foto: Lasse Fredriksson
Publicerad av
Martin Stråmo - 28 sep 2015

Lönebråk mellan IF Metall och Kommunal kan komma att sätta hela lönerörelsen på spel. Men nu öppnar IF Metall kommunaldörren på glänt.

-De har tagit ett steg åt rätt håll, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO:s största förbund Kommunal gick nyligen ut hårt och ställde ultimatum inför vinterns stora lönerörelse. Om det inte blir mer pengar till undersköterskorna jämfört med vad andra får, så hotar Kommunal med att nobba samordningen inom LO, vilket skulle kunna trassla till lönerörelsen ordentligt.

Kommunal har länge, med särskild adress IF Metall, irriterat sig på industrins lönenormering som i praktiken inneburit ett lönelås för andra grupper. IF Metall menar å sin sida att den svenska lönemodellens framgång har byggt just på att andra grupper rättar sig efter storleken på den internationellt konkurrensutsatta industrins löneökningar.

Men nu öppnar IF Metall en dörr på glänt.

-Tidigare har de sagt att alla kommunalare ska ha mer. De har nu tagit ett steg åt rätt håll, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Han syftar då på att Kommunal denna gång har pekat ut enbart gruppen undersköterskor. De är visserligen lite för många, runt 150 000, anser Metall, som tycker det är ett problem.

-Det börjar med små undantag för några, sen blir det stora undantag för många, säger Säikkälä.

För några grupper kan det emellertid finnas särskilda skäl att höja lönerna lite extra, i relation till utbildning, kompetens och lön, resonerar Metalledningen.