Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Telia vill digitalisera gruvindustrin

Foto: LKAB/Fredric Alm
Foto: LKAB/Fredric Alm
Publicerad av
Martin Stråmo - 26 okt 2015

Telia deltar i projektet PIMM, Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining - ett projekt som ska ta reda på hur digitaliseringen kan bidra till bättre säkerhet och produktivitet med hjälp av 5G-teknik. Tanken är att maskiner och fordon ska kunna fjärrstyras.

- Just nu genomsyrar digital transformation näringslivets alla hörn. Det här projektet är ett exempel på hur digitalisering av industrin kan bidra till att effektivisera processer i verksamheten och samtidigt förbättra arbetsmiljön för medarbetarna. Det gör vi genom att koppla upp maskiner i gruvan och på så vis göra det möjligt för gruvföretagen att fjärrstyra och automatisera delar av arbetet i gruvan från ovan jord, berättar Magnus Leonhardt, strategichef för företagsaffären på Telia, i ett pressmeddelande.

- För Telia är det viktigt att utvecklingen av 5G styrs av de behov och det värde tekniken skapar i kundernas värld. Därför är det här projektet helt rätt kontext att testa och utvärdera tekniker som på sikt kan bli en del av femte generationens mobilnätsteknik. Två viktiga tekniska parametrar vi kommer undersöka är tillgänglighet och svarstider i kommunikationen mellan uppkopplade maskiner och system, avslutar Magnus Leonhardt, i ett pressmeddelande.