Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 26 2017
Senaste Nytt

SSAB ska leverera stål till solvärmeverk

Foto: Sener
Foto: Sener
Publicerad av
Tommy Ekholm - 21 dec 2015

SSAB har kommit överens med det spanska företaget Cie Egaña om att leverera 25 000 ton metallbelagt höghållfast stål som ska användas för att tillverka stödarmar för paraboliska reflektorer på solvärmeverk.

Tekniken som används vid dessa projekt har utvecklats av det spanska företaget Sener. Cie Egaña kommer att leverera stödarmar för de paraboliska reflektorerna till solvärmeverket NOOR II i Marocko och ett solvärmeverk i Kathu, Sydafrika.

SSAB:s leveranser börjar i december 2015 och fortsätter fram till oktober 2016.

Stödarmar för paraboliska reflektorer är konstant utsatta för extrema väderförhållanden. Det höghållfasta stål som levereras av SSAB har en tjock Galfan-beläggning som förhindrar korrosion och förlänger produktens livslängd vid anläggningar som dessa, som kan producera el i årtionden. SSABs metallbelagda höghållfasta stål gör det möjligt att tillverka starkare, lättare stödstrukturer.

Solvärmeverket NOOR II som ska byggas i Marocko kommer att ha en effekt på 200 megawatt och Kathu-anläggningen som ska byggas i Sydafrika kommer att ha en effekt på 100 megawatt. SSAB har tidigare levererat metallbelagda höghållfasta stål till solvärmeverket NOOR I i Marocko tidigare. När NOOR II-anläggningen är klar, kommer båda anläggningarna tillsammans att ha en kombinerad effekt på 360 megawatt. Solvärmeverket i Kathu i Sydafrika kommer att ge el till ungefär 80 000 hem.