Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Basmetallerna stärktes

Foto: Magnus Von Koeller
Foto: Magnus Von Koeller
Publicerad av
Tommy Ekholm - 04 feb 2016

Kurserna på basmetallmarknaden stärks på torsdagen med fortsatt stöd av en svagare dollar. Sentimentet får också stöd från Kina där uttalanden har skett om årets tillväxt.

Dollarn har tappat ytterligare i kölvattnet av svag statistik under gårdagen samt uttalanden från Federal Reserve-ledamoten William Dudley om att de finansiella förhållandena är "betydligt stramare" nu än vid tidpunkten för decembermötet då centralbanken höjde styrräntan.

Ordföranden för Kinas statliga planeringsenhet, NDRC, har uppgett att han räknar med att landets ekonomiska tillväxt kommer att hamna på 6,5-7,0 procent under 2016. Det rapporterar Reuters.

"I år fastställer vi det ekonomiska tillväxtmålet på 6,5-7,0 procent och jag tror att vi har kapaciteten att nå det", sade ordförande Xu Shaoshi vid en dragning för journalister på onsdagen.

Kinas regering uppges komma att fastställa ett mer exakt tillväxtmål för 2016 vid den årliga kongressen i mars. Kinas ekonomiska tillväxt rapporterades till 6,9 procent under helåret 2015.

Enligt Commerzbank var utfästelsen något högre än vad marknaden väntat sig. Ekonomerna på den tyska banken tror att Kina kommer behöva genomföra utökade penningpolitiska åtgärder och lättnader i finanspolitiken om man ska nå målet.

(SIX News)