Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Ökade mineralreserver för Sotkamo Silver

Foto: Sotkamo Silver
Foto: Sotkamo Silver
Publicerad av
Tommy Ekholm - 09 feb 2016

Sotkamo Silver presenterar en uppdatering av mineralreserverna vid Silvergruvan. Uppdateringen visar på en ökning av mineralreserver på 22 procent. Den nya uppdateringen baserar sig på de testresultat som har gjorts med malmsortering och dess effekter på brytningsplanen.

Mineralreserverna i kategorin Bevisade och Sannolika är på sammanlagt 2 760 000 ton med en silverhalt på 124 gram/ton Ag.

I jämförelse med föregående mineralreservsuppskattning har den genomsnittliga halten silver i de Bevisade och Sannolika mineralreserverna ökat med 22 procent i silverhalt. Mängden mineralreserver har minskats vid malmsortering med 17 procent, vilket minskar anrikningskostnaden ytterligare per producerad uns silver.

Silverhalten i malmen under de planerade första fyra produktionsåren är på mellan 144-124 g/t silver i inmatad malmen och guldhalten är cirka 0,45 - 0,40 g/t i inmatad malm. Under det tredje planerade produktionsåret utökas kapaciteten från 350 000 ton till 450 000 ton malm per år. Planerad produktionstid med de nu kända mineralreserverna är omkring 7 år.

– Jag är mycket tillfredsställd med ökningen av den genomsnittliga halten av de sorterade mineralreserverna och det nya brytningsschemat. Dessa senaste resultat har återigen bekräftat att Silvergruveprojektet och fortsatta arbetena är väl motiverade. Jag är övertygad om att dessa åtgärder och ständiga förbättringar är nyckeln till vår framgång, vilket kommer att ge en ekonomiskt livskraftig framtid, säger Timo Lindborg, koncernchef för Sotkamo Silver.