Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Basmetallerna pressas tillbaka

Foto: Sasha Lezhnev
Foto: Sasha Lezhnev
Publicerad av
Tommy Ekholm - 24 feb 2016

Priserna på basmetallmarknaden pressas tillbaka under onsdagen medan ädelmetallerna har en stigande utveckling, framförallt för guldet. En uttalad riskaversion på börsen lyfter guldpriset som är upp med 0,7 procent på onsdagen och sammanlagt drygt 16 procent för året.

Bland basmetallerna är bly- och kopparpriset ned mest, 1,2 respektive 1,0 procent lägre.

Aluminium backar marginellt. Färsk statistik från International Aluminium Institute, IAI, visar att den globala aluminiumproduktionen backade med 1,6 procent i årstakt under januari. Det är tredje månaden i rad som aluminiumproduktionen sjunker, vilket till stor del beror på sjunkande produktion i Kina, skriver Commerzbank i sitt råvarubrev på förmiddagen.

"Det återstår att se om den lägre produktionstakten i januari kommer att hålla i sig eller om det berodde främst på det kinesiska nyåret. Vi kommer förmodligen att få en tydligare bild över detta när produktionsdatan för mars publiceras", skriver Commerzbank vidare och tillägger att de tror att en varaktig minskning av kinesiska produktionen är en förutsättning för att återställa balansen på den globala aluminiummarknaden ."

(SIX News)