Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Guldet glimrar mer i oroliga tider

Foto: Riksbanken
Foto: Riksbanken
Publicerad av
Tommy Ekholm - 07 mar 2016

Guldpriset har stigit till den högsta nivån på över ett år. Oro på finansmarknaderna är en förklaring - guld är en klassisk tillflyktshamn när andra investeringar svajar. Men experterna är inte eniga om uppgången.

De senaste dagarna har guldpriset pendlat kring 1 250 dollar per uns, med en toppnotering på över 1 277 dollar, vilket i dagsläget motsvarar nära 350 kronor per gram. Det är en ökning med cirka 20 procent sedan i december. Trenden har varit stigande sedan dess.

Guldets framfart syns även i fondstatistiken. Fonder med guld i namnet, som framför allt investerar i företag som utvinner guld, är årets vinnare hittills och toppar statistiken med uppgångar på 30-40 procent sedan årsskiftet, efter ett väldigt svagt 2015.

Aktiefonder som helhet har under samma period backat med tre procent.

Året har inletts med börsfrossa och att guldet stiger då är inte ovanligt. Vid ett tillfälle hade till exempel Stockholmsbörsen gått ner 13 procent sedan årsskiftet.

-Det är en minskad riskaptit på de finansiella marknaderna, som gör att man lämnar aktier och söker sig till mer säkra investeringar, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank som bevakar guldet.

-Det finns en allmän oro om den globala konjunkturen. Utsikterna ser lite mörkare ut nu än de gjort tidigare, fortsätter han.

Bjarne Schieldrop, råvaruchef på SEB, är mer tveksam till den förklaringen.

-Det har varit en finansoro, men helt uppenbarligen har riskaptiten förbättrats de senaste veckorna. Aktiepriserna har stigit, oljepriset har gått upp, säger han.

Att guldpriset tar ett kliv uppåt just nu följer inte gängse logik, menar han.

-Det man sett under senaste året är att produktionen av fysiskt guld har fallit något. Sedan 2009 har produktionen varit ökande, men inte längre. Det är kanske en möjlig förklaring.

Jörgen Kennemar tror i sin tur att priset kan pressas uppåt ytterligare något snäpp den närmaste tiden. Han pekar på signaler från centralbanker i Europa och Japan om ytterligare stimulanser, och att räntehöjningar skjuts ytterligare på framtiden. Även i USA har sannolikheten minskat för en snar höjning.

-Förväntningar på räntehöjningar har skruvats ner och guldet har stigit på grund av det. Även silverpriset har gått upp.

(TT)