Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Lägre priser på metaller

Foto: Magnus Von Koeller
Foto: Magnus Von Koeller
Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 mar 2016

Bland basmetallerna kunde noteras en överlag negativ prisutveckling på tisdagen, med undantag för aluminium som steg något.

Bloomberg har tagit del av en analys från brittiska Barclays där en analytiker ser risk för att investerare börjar avveckla sina råvarupositioner i syfte att plocka hem vinster, vilket potentiellt kan få negativa konsekvenser.

"Investerare har lockats till råvaror under början av 2016 då det tillgångsslaget presterat relativt bra. Men det saknas förbättringar i fundamentala faktorer vilket gör att det kommer att bli svårt för den uppåtgående trenden att hålla sig kvar in i det andra kvartalet", skriver Barclays analytiker Kevin Norrish enligt Bloomberg.

Commerzbank påpekar att återhämtningen i kopparpriset är förbi och noterar att priset är tillbaka på en lägre nivå än det tekniskt viktiga 200-dagars glidande medelpriset.

"Det verkar som att investerare drar tillbaka sitt stöd. De långa nettopositionerna minskar men ligger fortfarande på en relativt hög nivå, vilket ger mer utrymme för ytterligare korrigering här", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På ädelmetallmarknaden syntes mindre negativa rörelser inför eftermiddagens stora punkt på agendan, amerikanska centralbankschefen Janet Yellen talar vid ett ekonomiskt forum i New York. Investerare letar efter signaler om en kommande amerikansk räntehöjning.

(SIX News)

Diamanter bildas under högt tryck och hög temperatur i jordens övre mantel på 150-200 kilometers djup. Det finns huvudsakligen två typer av diamanter som bildas genom metasomatiska processer i bergarterna peridotit och eklogit. Peridotitiska diamanter bildades för cirka 3,5 miljarder år sedan och eklogitiska har bildats i olika generationer som är mellan 900 miljoner och 2,9 miljarder år gamla. Foto:  Pixabay, kredit: Kuongchin
Diamanter bildas under högt tryck och hög temperatur i jordens övre mantel på 150-200 kilometers djup. Det finns huvudsakligen två typer av diamanter som bildas genom metasomatiska processer i bergarterna peridotit och eklogit. Peridotitiska diamanter bildades för cirka 3,5 miljarder år sedan och eklogitiska har bildats i olika generationer som är mellan 900 miljoner och 2,9 miljarder år gamla. Foto: Pixabay, kredit: Kuongchin

"Karelian Diamond Resources diamantgruva värd 220 miljoner dollar"

"Aningen kritisk"

I norra Savolax i Finlands pågår planering av en diamantgruva. Karelian Diamond Resources har på Lon...

Superkondensatorer används bland annat för att driva spårvagnslinjen T3 i Paris på sektioner utan kabelkontakt och för att återvinna energi under bromsning. Med hjälp av superkondensatorer kan kanske mobiltelefoner och elbilar laddas på några sekunder i framtiden. Foto: wikipedia: kredit: Gérard Delafond
Superkondensatorer används bland annat för att driva spårvagnslinjen T3 i Paris på sektioner utan kabelkontakt och för att återvinna energi under bromsning. Med hjälp av superkondensatorer kan kanske mobiltelefoner och elbilar laddas på några sekunder i framtiden. Foto: wikipedia: kredit: Gérard Delafond

Morgondagens batterier förenar superkondensatorn och litiumjonbatteriet.

"Metalliskt papper"

Nicklas Blomquist, doktorand vid Mittuniversitetet i Sundsvall och hans forskarkollegor utvecklar fr...