Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 15 2019
Senaste Nytt

EIT RawMaterials North ny innovationssatsning

Mikael Ramström (Atlas Copco) och Maria Magdalena Holmgren (EIT RawMaterials North AB). Foto: Markus Odevall
Mikael Ramström (Atlas Copco) och Maria Magdalena Holmgren (EIT RawMaterials North AB). Foto: Markus Odevall
Publicerad av
Tommy Ekholm - 16 dec 2016

Nu har lokalerna för EIT RawMaterials North AB, gruv- och mineralsektorns massiva satsning på innovation, ökad konkurrenskraft och tillväxt invigts. Vid evenemanget presenterades tio tillväxtbolag som sammantaget beviljats 6 miljoner i finansiering 2016, samt ett nytt stort innovationsprojekt som drivs av Atlas Copco i samarbete med bland annat ABB, Boliden Mineral, Ericsson och LKAB.

EIT RawMaterials North AB är det nordligaste dotterbolaget för ett europeiskt gruv- och mineralkonsortium med fokus på innovation. Bolaget har valt att etablera sig i Luleå och drivs i nära samarbete mellan Atlas Copco, Boliden Mineral, LKAB, Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet och andra internationellt starka aktörer i Sverige, Danmark och Irland. 

Vid invigningen presenterades tio tillväxtföretag som EIT RawMaterials North AB valt att investera i för att möta den hårda globala konkurrensen inom gruv- och mineralsektorn.

– EIT RawMaterials etablerades med MIT (Massachusetts Institute of Technology] som förebild. MIT har länge varit världsledande på att omsätta forskning till innovationer inom näringslivet, berättar Maria Magdalena Holmgren, vd för EIT RawMaterials North AB.

– Under lång tid har stor del av de europeiska patenten inom vårt område köpts och omsatts till innovationer av amerikanska och asiatiska företag. Om Europa ska klara den globala konkurrensen måste vi ta tillvara våra egna framsteg. Vårt syfte är att föra innovationer ut till en internationell marknad, här har vårt partnerskap av global industri, världsledande institut och universitet, teknik- och tjänsteleverantörer en avgörande roll.

Ett av de företag som fått finansiering under första rundan är Inkonova från Stockholm, som utvecklat världens första drönare för underjordiska gruvor. Ahmed AlNomany var på plats för att berätta mer om deras innovation.

– Stockholm har ett bra system för start-ups, men det är inte direkt ett nav för gruvindustrin. Luleå, Skellefteå och Kiruna är mer relevanta för oss. Här får vi en helt annan möjlighet att komma närmare vår marknad.

Mikael Ramström är ordförande för EIT RawMaterials North AB. Han jobbar till vardags som chef för globala strategiska projekt och allianser på Atlas Copco.

I Luleå presenterade han bland annat projektet Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS), ett nytt stort innovationsprojekt som Atlas Copco driver. Projektet är ett resultat av samarbetet med partners inom EIT RawMaterials och har bland annat fått 130 miljoner SEK i finansiering från EU:s Horizon 2020.

I SIMS samarbetar Atlas Copco med bland annat ABB, Boliden, Ericsson, LKAB, Luleå tekniska universitet och Mobilaris.

– Vi på Atlas Copco har visserligen själva hög kompetens inom innovation, men det är lätt att bli hemmablind och tappa drivet man behöver för att hitta nya lösningar. Genom EIT RawMaterials får vi nya vinklar och tankar utifrån som hjälper oss väldigt mycket.

Han får medhåll från Charlotte Andersson, specialist på LKAB:

– För oss handlar det om att möta framtida utmaningar och se till att alltid ligga i framkant. EIT RawMaterials North stärker både vår och hela råmaterialsektorns konkurrenskraft.

Annons