Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 28 2017
Senaste Nytt

LKAB:s malmtåg åter i drift

Foto: LKAB
Foto: LKAB
Publicerad av
Martin Stråmo - 04 jun 2012

LKAB har börjat återuppta sin trafik till Narvik, efter att de norska YS Stat och LO Stat har kommit överens med arbetsgivarna. Det första malmtåget startade lördagen den 2 juni och LKAB kommer framöver att fokusera sin kraft på att se till att stålverkskunderna får sina utlovade leveranser så fort som möjligt.

Verken i Kiruna och Svappavaara har under konflikten fortsatt att producera och järnmalmsprodukterna har lagts på lager.

– Mycket glädjande att strejken är över och att den inte blev långvarigare, även om nio dygn är illa nog. Vårt fokus ligger nu på att minimera konsekvenserna för våra kunder. Vi håller på att överblicka vad strejken har kostat oss, men det handlar om ökade kostnader för upplagshantering, extra transporter i efterhand samt försenade och fördyrade sjöfrakter. Den slutliga ekonomiska konsekvensen beror på hur många månader det tar att köra ikapp från upplag till hamn och om våra kunder har hunnit göra beställningar hos våra konkurrenter, säger Markus Petäjäniemi, logistik- och marknadsdirektör för LKAB, i ett pressmeddelande.