Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, aug, 20 2017
Senaste Nytt

Ny lag öppnar för metallåtervinning vid kremering

Publicerad av
Peter Höök - 29 dec 2016

I somras antogs en ny lag som öppnar för återvinning av metaller vid kremering. Tidigare har metaller som blivit kvar efter kremering grävts ner på kyrkogården men efter lagändringen har allt fler krematorier börjat återvinna metaller från höftleder, tandimplantat, operationsspikar med mera. Det handlar om guld, silver och titan för miljonbelopp som hittills grävts ned men som nu ska återvinnas.

Svenska Kyrkan har tecknat ett avtal med norska Fønix miljø om återvinning av materialet. 80 procent av vinsten ska återgå till det allmänna via Allmänna Arvsfonden, medan resten går tillbaka till respektive krematorium. Det rör sig om summor på totalt 15 till 20 miljoner kronor varje år. 

I Sverige finns det knappt 60 krematorier och merparten drivs av Svenska kyrkan. En kremering genererar i snitt 200 gram metallavfall så det rör sig om stora volymer av ofta dyrbara metaller.

 


Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler.
Foto: Kredit: Anirudh Prabhu
Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler. Foto: Kredit: Anirudh Prabhu

”Big Data” bidrar till upptäckten av värdefulla mineraler

"Avslöjar banbrytande mönster"

Forskare vid Carnegie Science/Deep Carbon Observatory i USA upptäckte nyligen ett sätt att prognosti...