Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

LKAB levererar MagnaDense till mexikansk gasledning

Publicerad av
Peter Höök - 26 jan 2017

MagnaDense är en ballastprodukt med många användningsområden producerad av LKAB i Kiruna och Malmberget. Produkten består av naturlig magnetit som levereras pulveriserad eller i storlekar upp till 20 millimeter. När MagnaDense blandas med betong ger den betongen en rad egenskaper som högre vikt, mindre volym och gott skydd mot strålning. Produkten används i offshoreindustrin och i många sammanhang där man eftersträvar gjutningar men hög densitet och vikt.

Nu ska LKAB leverera MagnaDense till ”Sur De Texas-Tuxpan”, en rörledning för naturgas som är under konstruktion. Ledningen kommer att bli 800 kilometer lång och löper från Brownsville i Texas till Tuxpan i Mexiko, till största delen på havsbotten. Shawcor Ltd. har uppdraget att belägga rören med betong och Shawcor och LKAB Minerals tecknade avtalet om leverans av flera hundratusen ton MagnaDense i december 2016. Leveranserna kommer att ske under perioden februari till oktober 2017, anpassat till produktionsplanen vid Shawcors fabrik.

— Vi valde MagnaDense tack vare dess utmärkta egenskaper och funktion, bevisat framgångsrika användning i offshore-applikationer och vår tillit till LKAB Minerals team och deras kapacitet att hantera logistiken, säger Henri Tausch, Group President Shawcor Pipeline Performance.

Peter Mörtlund, VD för LKAB Minerals Inc. som slöt avtalet kommenterar:

— Vi har en lång relation med Shawcor och har försett flera av deras projekt över hela världen med material. Det har bekräftats gång på gång att MagnaDensehar en hög och jämn kvalitet som möter de krav som offshore-industrin har. MagnaDense används både som lös ballast och som aggregat i tung betong. Att vi återigen får leverera till ett stort projekt på en annan kontinent bevisar att vi är konkurrenskraftiga globalt i hård konkurrens.