Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 22 2017
Senaste Nytt

Sipilä var inte jävig i Terrafamebeslut

Finlands statsminister Juha Sipilä var inte jävig då regeringen fattade beslut om gruvbolaget Terrafames finansiering, konstaterar riksdagens justitieombudsman Petri Jääskeläinen i sitt beslut.

Publicerad av
Markku Björkman - 01 feb 2017

Finlands statsminister Juha Sipilä var inte jävig då regeringen fattade beslut om Terrafames finansiering, konstaterar riksdagens justitieombudsman Petri Jääskeläinen i sitt beslut.

Statsministerns släktingar äger en del i bolaget Katera Steel som fick en beställning av gruvbolaget Terrafame. Justitieombudsmannen utredde om det gjorde Sipilä jävig i beslutet om extra finansiering till Terrafame.

Enligt JO:s beslut förelåg det ingen förestående eller speciell nytta för Sipiläs barn av kapitaliseringen av Terrafame. På basis av förvaltningslagens generalklausul var Sipilä inte heller jävig. 

Terrafame  äger den tidigare Talvivaaragruvan. Terrafame i sin tur ägs av Terrafame Group som i sin tur är 100-procentigt statsägd.

Staten har i dagsläget investerar omkring en halv miljard euro i Terrafame. Terrafames styrelseordförande Lauri Ratia har bedömt att det skulle kosta upp till en halv miljard euro att köra ner gruvverksamheten.