Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 17 2018
Senaste Nytt

Osäkra tider är guldglänsande tider

Thomas Kienzle/AP/TT
Efterfrågan på präglade mynt och tackor i guld och silver ökar. Arkivbild.
Thomas Kienzle/AP/TT Efterfrågan på präglade mynt och tackor i guld och silver ökar. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 11 feb 2017

 

Det finns vinnare på vår tids politiska och ekonomiska osäkerhet.

Det brittiska myntverket (The Royal Mint) kör sina maskiner i flerskift för att klara av den ökande efterfrågan på präglade mynt och tackor i guld och silver.

Vi brukade skicka i väg de här i lådor. Nu skickar vi i väg dem i lastpallar, säger Nick Bowkett, chef för försäljningen av mynt och tackor, och pekar på silvermynten.

Orsakerna är flera till att stater, företag, privatpersoner och andra söker trygga hamnar: ökad osäkerhet om euron, brittiskt uttåg ur EU (brexit), avgörande val som stundar i Europa, försämrat säkerhetspolitiskt läge och oklarheter kring den nya amerikanska administrationens politik.

I det 1 100 år gamla myntverkets verkstad utanför Cardiff tillverkas nu 50 procent mer mynt och tackor än för ett år sedan. Intäkterna och vinsten ökade med två tredjedelar i fjol och försäljningen i januari steg med en tredjedel.

Dessa mynt och tackor utgjorde en bråkdel av omsättningen 2012 – i fjol var det över en fjärdedel.

Verket säljer till många länder. I Storbritannien ökade försäljningen med mer än en fjärdedel i fjol, då brexit-omröstningen hölls i juni.

Nivån på handeln efter brexit var mycket högre än den var före, och den har fortsatt på den nivån, säger Howard, som arbetar ute i försäljningsledet.

Annons

Annons

Annons