Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 21 2018
Senaste Nytt

Kirunaflytten sänker LKAB:s resultat

Fredrik Sandberg/TT: Gruvbolaget LKAB:s vd Jan Moström fotograferad på taket till företagets huvudkontor. I bakgrunden syns staden Kiruna vars flytt gruvbolaget LKAB bekostar, en kostnad på över 12 miljarder kronor.
Fredrik Sandberg/TT: Gruvbolaget LKAB:s vd Jan Moström fotograferad på taket till företagets huvudkontor. I bakgrunden syns staden Kiruna vars flytt gruvbolaget LKAB bekostar, en kostnad på över 12 miljarder kronor.
Publicerad av
TT - 15 feb 2017

Den sammanlagda kvartalsförlusten på 1 878 miljoner kronor före skatt, förklarar bolaget med ett antal stora engångskostnader. Bolaget tvingades betala mer pengar än väntat för flytten av Kiruna, eftersom kostnaderna för ombyggnationen av Europaväg 10 blev högre än väntat. Dessutom görs en stor nedskrivning på grund av den misslyckade satsningen på dagbrottsgruvan Mertainen i Svappavaara.

Höga produktionsnivåer

Men det underliggande resultatet i rörelsen landade på en vinst på 527 miljoner kronor, upp från 128 miljoner kronor fjärde kvartalet 2015.

Det är glädjande att vi ser att vi höga produktionsnivåer och att vi hade högsta nivå på pelletsproduktion. Vi har gått igenom ett besparingsprogram som gett goda resultat. Tyvärr motverkas de bitarna av nedskrivningarna av Mertainen och att vi ökat kostnaderna för samhällsomvandling, säger bolagets vd Jan Moström till TT.

Rekordnivåer

Priset på järnmalm har stigit till rekordnivåer under vintern på grund av högt tryck i Kina. Men LKAB har ännu inte kunnat rida på de stigande priserna, eftersom bolaget prissäkrat leveranserna på de lägre nivåerna som rådde för ett år sedan. Men det kommer att förändras under året.

Våra prissäkringar klingar fort av. De som återstår är väsentligt lägre än under fjolåret och kommer reduceras kraftigt under 2017. Helt borta är de tredje, fjärde kvartalet. Men jag är övertygad om att vi kommer se en väldigt instabil prismarknad där priserna kommer skifta. Det är något vi behöver hantera, säger Jan Moström.

Jan Moström tror att bolagets framtid ser ljus ut när det gäller pelletsproduktion.

Där kan vi ta ut en premie och vi har sett en markant ökad efterfrågan. Det borgar för att fortsätta satsningen.

LKAB presenterade i våras ett stort besparingsprogram på 800 miljoner kronor per år, som omfattade 200 tjänster. De sista av dem kommer försvinna i det första kvartalet 2017.

Annons

Annons