Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, aug, 20 2017
Senaste Nytt

Klartecken för diamantjakt i Haparanda

Eyal Warshavsky: De diamanter som hittills hittats i Sverige har varit så små att man inte kan se dem med blotta ögat. Arkivbild.
Eyal Warshavsky: De diamanter som hittills hittats i Sverige har varit så små att man inte kan se dem med blotta ögat. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 26 feb 2017

Företaget Goldore Sweden har fått klartecken att leta efter diamanter i Haparanda kommun i sommar, uppger P4 Norrbotten.

Området där tillståndet gäller är 750 hektar stort och ligger i Hauijänkkä, väster om Kukkolaforsen. Prover ska tas för hand från bäckar och moränmark för att se om det finns spår av bergarten kimberlit.

Men Anders West, företagets vd, bedömer chansen som liten att verkligen hitta några ädelstenar:

Vi vill kolla upp vad som finns under dessa myrar, det är allt, säger han till radion.

Flera försök att hitta diamanter har gjorts i Sverige. För ett 20-tal år sedan sökte ett australiensiskt företag, Alcaston mining, undersökningstillstånd för i stort sett norra halvan av landet, och kring 2010 sökte svenska företaget North star diamond tillstånd i Timråtrakten efter att fynd av kimberlit gjorts där, men några diamanter hittades aldrig.

Det enda bekräftade diamantfynden i svensk berggrund har gjorts i Jämtland, och det handlar om så kallade mikrodiamanter som är så små att de inte ens är synliga för ögat.


Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler.
Foto: Kredit: Anirudh Prabhu
Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler. Foto: Kredit: Anirudh Prabhu

”Big Data” bidrar till upptäckten av värdefulla mineraler

"Avslöjar banbrytande mönster"

Forskare vid Carnegie Science/Deep Carbon Observatory i USA upptäckte nyligen ett sätt att prognosti...