Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 25 2018
Senaste Nytt

Konkursad Pajalagruva kan öppna igen

Emma-Sofia Olsson / SvD / TT:
Emma-Sofia Olsson / SvD / TT:
Emma-Sofia Olsson / SvD / TT: Stillastående maskiner vid Northland Resources nedlagda gruva i Kaunisvaara
Emma-Sofia Olsson / SvD / TT: Stillastående maskiner vid Northland Resources nedlagda gruva i Kaunisvaara
Publicerad av
TT - 26 feb 2017

Den konkursade gruvan Kaunisvaara utanför Pajala kan öppnas igen inom ett år, uppger en företrädare för ägarkonstellationen Abecede, som äger stora delar av den tidigare verksamheten. De höga nivåerna på järnmalmspriset och dollarkursen gör att ägarna tror att den skulle kunna bli lönsam igen.

Som det ser ut nu så tror vi att vi kan räkna hem det. Det är många olika faktorer som finns med i bilden och många som måste vara med och bidra. Men vi känner att engagemanget är starkt och det kan finnas en möjlighet att vara igång inom ett år, säger Mats Leifland, ansvarig projektledare och talesperson för Abecede till tidningen NSD.

Kaunisvaara gruva lades ned i samband med att gruvbolaget Northland Resources gick i konkurs hösten 2014, varpå 300 personer förlorade sina jobb. Abecede köpte delar av tillgångarna i gruvan i Kaunisvaara sommaren 2015. Man behöver nu komma överens med konkursförvaltaren och fordringsägare, samt ta över det befintliga gruvtillståndet, om gruvan ska kunna öppnas igen.

Annons

Annons