Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 22 2018
Senaste Nytt

Westinghouse levererar bränsle till ukrainska kärnkraftverk

- Vi är mycket aktiva i Ukraina, säger Michael Kirst från Westinghouse.  Pressfoto kredit, Georgi Gotev
- Vi är mycket aktiva i Ukraina, säger Michael Kirst från Westinghouse. Pressfoto kredit, Georgi Gotev
Publicerad av
Markku Björkman - 28 feb 2017

Enligt Michael Kirst, som representerar kärnkraftverktillverkaren Westinghaus i Ukraina, anser att landet, som ännu inte ens är EU-medlem, efterföljer EU: s regler i fråga om kärnkraftverk betydligt bättre än många andra medlemsstater.

- Vi är mycket aktiva i Ukraina och vi är stolta över vårt arbete där. Vi har nu uppnått en strategisk position i landet. I år kommer vi att sända sex extra leveranser av bränsle till ryskbyggda kärnkraftverk av typ d13 VVER-1000, sade Michael Kirst i en intervju till nättidningen Euractiv.

Enligt Kirst har denna verksamhet gett Westinghouse tillgång till 30 procent av energimarknaden i Ukraina.

Enligt Kirst inkluderar Westinghaus kontrakt en klausul om force majeure. Det innebär att om det av någon anledning kommer till ett leveransavbrott hos en annan leverantör, kan Westinghouse alltid gå in och erbjuda alla nödvändiga bränslen för Ukrainas kraftverk. Därmed har Ukraina idag ett utbrett skyddsnät.

- Om de behöver oss, så vi är där och vi tror att detta är för ömsesidig nytta. Ukrainare har berättat för mig att deras energipriser har minskat avsevärt på grund av vårt samarbete. Deras bränsleprestanda har också förbättrats sedan Westinghouse började konkurrera med befintliga leverantörer, berättade Michael Kirst.

Däremot levererar Westinghouse inget kärnbränsle till EU-länder vars kärnreaktorer byggdes av ryssarna.

- Vi levererar för närvarande inget bränsle till EU-länder med sådana reaktorer. Tidigare levererade vi även till Tjeckiska Republiken och Finland, men idag har båda länder en leverantör med monopol, förklarade Michael Kirst.

Källa: http://www.euractiv.de/section/energie-und-umwelt

Annons

Annons