Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 25 2018
Senaste Nytt

Omstart av Kaunisvaaragruvan kan stå för dörren

Positiva signaler från ägarkonstellationen

Foto: Northland Resources
Foto: Northland Resources
Publicerad av
Peter Höök - 03 mar 2017

Allt fler tecken tyder på att en omstart av Kaunisvaaragruvan kan stå för dörren.

– Som det ser ut nu så tror vi att vi kan räkna hem det. Det är många olika faktorer som finns med i bilden och många som måste vara med och bidra. Men vi känner att engagemanget är starkt och det kan finnas en möjlighet att vara igång inom ett år, säger Mats Leifland, ansvarig projektledare och talesperson för Abecede till Norrbottensaffårer.

Förutsättningarna är att rådande malmpris (87,5 dollar per ton) och dollarkurs (9 kr) tillsammans innebär att gruvan i Kaunisvaara skulle vara lönsam om den var i drift i dag.

Något som industrimannen och förre näringsministern Anders Sundström senast konstaterade vid ett näringslivsmöte i Luleå på fredagen. Sundström står i tät kontakt med ägarkonstellationen och berättade att de satt i ett två timmar långt telefonmöte på torsdag kväll.

– Det var planerat sedan en tid. Vi har löpande möten i gruppen där vi går igenom förutsättningarna. Målet för det här projektet är som bekant att få igång produktionen. Sedan är Anders med och bidrar med den erfarenhet och de kontakter som han har. Han har en klar syn på vad som behöver göras och det har ju tidigare visat sig flera gånger att han gjort rätt bedömningar, säger Mats Leifland till Norrbottens Affärer.

Annons

Annons