Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 24 2018
Senaste Nytt

Utvinning av olja och gas kan förbjudas

Henrik Montgomery/ TT
Vid Siljan i Dalarna finns ett av de områden i Sverige där man har hittat olja i samband med provborrning efter naturgas. Arkivbild
Henrik Montgomery/ TT Vid Siljan i Dalarna finns ett av de områden i Sverige där man har hittat olja i samband med provborrning efter naturgas. Arkivbild
Publicerad av
TT - 05 mar 2017

Av miljöskäl kan det bli förbjudet att utvinna olja och gas från Sveriges berggrund.

Anders Rydberg vid bolaget Igrene, som gjort oljefynd vid Siljan, är kritisk till förslaget.

I Sverige finns ett 50-tal undersökningstillstånd för landbaserad olja och gas, enligt den statliga myndigheten Bergsstaten. Nu har regeringen gett Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppgift att utreda om utvinning av landbaserad olja och gas ska förbjudas. Tanken är att i så hög grad som möjligt fasa ut fossilberoendet, enligt Anna Åberg, projektledare för regeringsuppdraget på SGU.

Hon vill inte påstå att gas- och oljeutvinningen i landet står för någon stor miljöskada i dagsläget.

Men alla typer av borrningar i berggrunden kan påverka grundvattnet och bidra till förorening, säger Anna Åberg.

AB Igrene är ett av de bolag som har upptäckt oljefyndigheter i samband med provborrning efter naturgas kring sjön Siljan i Dalarna. Företaget analyserar nu vilka volymer som finns och om det är lönsamt att dra igång en produktion, enligt Igrenes styrelseordförande Anders Rydberg, som är tveksam till ett förbud.

Jag vet inte om ett förbud skulle fylla sitt syfte. Jag tycker att man, som nu, ska pröva varje enskilt fall när man ger undersökningstillstånd, säger Anders Rydberg.

Ebba Blume/TT

Fakta: Vill främja hållbar utveckling

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har fått i uppdrag av regeringen att utreda införandet av ett förbud mot utvinning av olja och gas (det gäller både naturgas och skiffergas) från berggrunden i Sverige.

Tanken är att främja en hållbar utveckling inom gruv- och mineralindustrin.

Alunskiffer är den skiffer som uppfyller flest av de egenskaper som krävs för att kunna innehålla gas.

I Sverige förekommer mörka skiffrar, så kallad alunskiffer bland annat i delar av Skåne, Västergötland, Östergötland, Närke.

I Sverige finns gällande undersökningstillstånd för gas och olja i bland annat Dalarna, på Gotland, Öland och i Östergötland.

Centern och Vänsterpartiet, och tidigare också Miljöpartiet, har varit drivande i frågan.

Utredningen ska vara klar den 10 april i år.

Källa: SGU, Bergsstaten och regeringskansliet.

 

Annons

Annons

Annons