Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 21 2018
Senaste Nytt

En av världens största diamantgruva i produktion

Kanadensiska Gahcho Kue-gruvan levererar

Foto: De Beers
Foto: De Beers
Publicerad av
Peter Höök - 06 mar 2017

Kanadensiska Gahcho Kue-gruvan, har nu gått i kommersiell produktion meddelar dess ägare De Beers Kanada och Mountain Province Diamonds. Belägen nära polcirkeln förväntas gruvan producera cirka 54 miljoner karat rådiamanter över sin beräknade 12-åriga livstid. Produktionen i Gahcho Kue-gruvan, är ett joint venture mellan De Beers Kanada, med 51procent och Mountain Province Diamonds, 49 procent.

– Idag är en viktig milstolpe för De Beers i Kanada då Gahcho Kue blir ett viktigt bidrag till koncernens globala produktion, säger De Beers koncernchef Bruce Cleaver sade i ett uttalande.

– Gruvan säkrar Kanadas position som en av världens ledande tillverkare av diamanter, tillade Patrick Evans, vd för Mountain Province Diamonds.

Det uppskattas att Gahcho Kue kommer att bidra med 5,2 miljarder dollar till den lokala ekonomin fram till 2028, enligt en socioekonomisk rapport som upprättats av De Beers.

En annan anledning till gruvans öppning är att det är viktigt för Kanadas ekonomi när två av landets största diamantproducenter - Diavik och Ekati - närmar sig slutet av sina produktiva liv. Gahcho Kue, men även mindre gruvor, väntas kompensera produktionsbortfallet från äldre gruvor.
 

Annons

Annons

Annons