Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jan, 19 2018
Senaste Nytt

Utsläppshandel räddar inte klimatet

Jernkontorets vd Bo-Erik Pers debatterar miljöfrågan

Sverige har de renaste masugnarna i världen. Foto: Stig-Göran Nilsson, Jernkontorets bildbank.
Sverige har de renaste masugnarna i världen. Foto: Stig-Göran Nilsson, Jernkontorets bildbank.
Publicerad av
Peter Höök - 13 mar 2017

Vi har höga miljöambitioner inom svensk industri och om politikerna på allvar vill göra insatser för klimatet bör de mest miljösmarta företagen gynnas i stället för att straffas. Det skriver Jernkontorets vd Bo-Erik Pers i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I förra veckan träffades EUs miljöministrar för att komma överens om hur handeln med utsläppsrätter ska se ut efter 2020. Den svenska regeringen verkar nöjd med resultatet, men det är svenska industriarbetare och klimatet som blir förlorare. 

Den fria tilldelningen av utsläppsrätter till industrin räcker inte och företagen kommer att bli tvungna att köpa allt fler utsläppsrätter eller låta bli att producera. Om politikerna på allvar vill göra insatser för klimatet bör de mest miljösmarta företagen gynnas i stället för att straffas. Ju mer stål som produceras här istället för i Kina, desto fler ton koldioxid slipper bli utsläppta.

Med veckans överenskommelse kommer vi i stället att se ökade marknadsandelar till mindre klimatsmarta anläggningar och en sämre konkurrenskraft för de renaste masugnarna i världen, nämligen de svenska. 

Annons