Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jan, 19 2018
Senaste Nytt

Litiummarknaden exploderar när elbilarna blir fler

Publicerad av
Simon Matthis - 22 mar 2017

Elbilsmarknaden växer så det knakar och Kina går i bräschen för utvecklingen – där säljs nu fler elbilar än i USA och Europa sammantaget, enligt företaget International Lithium. Drivkraften är Kinas nya energi- och miljöpolitik som aktivt främjar hållbara energislag som vind- och solenergi och en reducering av utsläpp.

Boomen för elbilar har även lett till att efterfrågan på litium, som används i bilarnas batterier, exploderat. Enligt Goldman Sachs medför en ökning på 1 procent av elbilsförsäljningen att efterfrågan på litiumkarbonat ökar med 70 000 ton.
Australien och Chile är för närvarande världens största litiumproducenter, men de kan på sikt hinnas ikapp av Argentina. Företagen Internatium Lithium och Ganfeng, Kinas största litiumproducent, tillkännagav nyligen att de första prospekteringarna av en jättelitiumfyndighet i Salta i Argentina, Mariana-projektet, tyder på att där finns 747 000 ton reserver av litiumkarbonat. Mariana-projektet kommer, enligt de två företagen, bli ett av världens 10 största litiumsaltprojekt i världen, men den ekonomiska potentialen återstår fortfarande att bevisa.

Annons