Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, aug, 21 2017
Senaste Nytt

Ökat internationellt intresse för Kelibers litiumgruva

Europeiska batterifabriksprojekt driver fram Kelibers planer på att öppna litiumgruvan i Kaustby i västra Finland. Foto: Keliber
Europeiska batterifabriksprojekt driver fram Kelibers planer på att öppna litiumgruvan i Kaustby i västra Finland. Foto: Keliber
Publicerad av
Markku Björkman - 28 mar 2017

Gruvbolaget Kelibers framtid ljusnar. Enligt företagets vd Pertti Lamberg är flera internationella företag intresserade av att investera i företagets litiumgruva. Samtidigt fungerar planerna på finländska batterifabriker som en ytterligare stark drivkraft för Kelibers litiumsprojekt.

Europeiska batterifabriksprojekt driver därmed fram Kelibers planer på att öppna gruvan i Kaustby i västra Finland. Den ska bli den största i Europa och Lamberg säger att flera internationella företag är intresserade av Kelibers verksamhet och vill till och med investera i projektet.

Dessutom har Keliber samlat ihop fem miljoner euro från inhemska investerare i ett nyemissionsförfarande.

- Vi har ett riktigt bra läge som det ser ut nu och chans att få flera nya kunder. Nu planerar också det svenska energibolaget Northvolt en stor batterifabrik i Norden och både vi och Karleby har blivit kontaktade angående det projektet, säger Lamberg till radiosändaren YLE.

Keliber stöder också Vasas planer på att att locka Teslas batterifabrik till orten.

Eftersom flera projekt med planerade batterifabriker pågår runt om i Europa kan det till och med uppstå brist på råvara. Det skulle gynna Keliber och binda fabrikerna till kelibers gruva.

Lamber säger att man diskuterat med flera riktigt stora aktörer.

- De är intresserade att investera och vill i sådana fall ha långa leveransavtal. Vi måste göra upp avtal innan vi får beslut om finansiering eftersom banker och finansiärer kräver det, säger Lamberg.


Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler.
Foto: Kredit: Anirudh Prabhu
Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler. Foto: Kredit: Anirudh Prabhu

”Big Data” bidrar till upptäckten av värdefulla mineraler

"Avslöjar banbrytande mönster"

Forskare vid Carnegie Science/Deep Carbon Observatory i USA upptäckte nyligen ett sätt att prognosti...