Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 22 2018
Senaste Nytt

Kyrkan i El Salvador motsätter sig utvinning av metaller

Dagbrott i San Salvador. Foto: wikipedia, kredit: Coha
Dagbrott i San Salvador. Foto: wikipedia, kredit: Coha
Publicerad av
Markku Björkman - 28 mar 2017

Kyrkan i El Salvador mobiliserar sig mot "urskillningslös utvinning" av metaller i landet och samlade nyligen folk till en demonstration framför nationalförsamlingen i huvudstaden San Salvador för att kräva godkännande av en lag i detta avseende.

Demonstranterna överlämnade tusentals underskrifter för en lag som förbjuder metallutvinning i landet, meddelade Vatikanradion. El Salvadors ärkebiskop José Luis Escobar Alas, rektor för Centralamerikanska universitetet  Andreu Oliva, chef för universitetets institution för mänskliga rättigheter José María Tojeira och andra katolska företrädare presenterade projektet för parlamentet och förklarade att lagen snarast bör antas på grund av utvinningens allvarliga konsekvenser på miljön.

I slutet av februari avvisade invånarna i Cinquera, som ligger 7 mil nordöst om huvudstaden, gruvprojekt i området. 98 procent av invånarna röstade mot projektet. Tidigare har invånarna i San José las Flores, San Isidro Labrador, Nueva Trinidad och Arcatao reagerat likadant och enligt kyrkans ärkestift och miljöorganisationer är detta en tydlig signal till parlamentet för att godkänna en lag som förbjuder urskillningslös exploatering av miljön.

 

Annons

Annons