Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 21 2018
Senaste Nytt

LKAB presenterar ny plan för samhällsomvandlingen

Stefan Hämäläinen, direktör för LKABs samhällsomvandlingar håller presskonferens

Bild: LKAB
Bild: LKAB
Publicerad av
Peter Höök - 30 mar 2017

LKAB har för drygt ett år sedan tagit fram en ersättningsmodell som är grunden för samhällsomvandlingarna och omfattar alla som berörs. Nya bostadsområden växer fram i Gällivare och Koskullskulle med både gammal och ny bebyggelse. Till Koskullskulle flyttas kulturbyggnader med totalt 86 bostäder. På Repisvaara vid foten av lågfjället Dundret har bygget av i första hand villor påbörjats. Där kommer att byggas mer än 1 000 bostäder; villor, hyresrätter och bostadsrätter. Detaljplaner för nästan 900 bostäder är klara.

– Samhällsomvandlingen i Malmberget har pågått i mer än 50 år och stora förändringar har skett. Samtidigt som samhället avvecklas är det en unik möjlighet för Gällivare kommun att bygga nya anläggningar, bland annat gymnasieskola och idrottsarenor, säger Stefan Hämäläinen.

– För att skapa trygghet för de boende och för en fortsatt gruvdrift i Malmberget behöver vi bli än mer tydliga i våra prognoser. Den nya tidplanen omfattar så gott som bara bostäder. Vi gör detta för att följa de miljövillkor som beslutats av Mark- och miljööverdomstolen, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKABs samhällsomvandlingar, i ett pressmeddelande.

I dagens presentation framgick det att bostäder i Östra Malmberget kommer att omfattas av planen.

– Det är nödvändigt för att kunna skapa en miljözon mellan industriområdet och bebyggelsen, säger Hämäläinen.

Annons

Annons