Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 21 2018
Senaste Nytt

Ny revolutionerande borrteknik minskar prospekteringskostnader

Har genomgått framgångsrika fältförsök i Australien

Foto: DET CRC
Foto: DET CRC
Publicerad av
Peter Höök - 05 apr 2017

Den nya borrtekniken har utvecklats av Deep Exploration Technologies Cooperative Research Center, DET CRC, i South Australia. Tekniken genomgick sitt första omfattande fältförsök i slutet av februari och början av mars. Provningsstället, som ligger 20 kilometer väster om Port Augusta, var beläget intill ett hål som tidigare borrats med konventionella borrmetoder som jämförelseobjekt.

Tekniken skiljer sig från konventionell borrning av att borret utgörs av ett stålrör lindat på en trumma med ett slagborr i spetsen som körs i kontinuerlig drift. Detta i motsats till enskilda borrstänger som skall kopplas till varandra i sektioner. Den kontinuerliga driften hjälper inte bara göra processen snabb och billig, utan är också en avsevärd förbättring i säkerhet, eftersom enskilda borrstänger inte behöver hanteras manuellt.

Borrteknik
Borret är lindat på en trumma

– Det är en uppenbarelse att titta på ett snabbt borrförlopp utan rotation, ingen manuell hantering och inga vätskor på ytan, säger DET CRCs vd Richard Hillis.

Riggen borrade 367 meter i fyra successiva 12-timmars skift, med ett genomsnitt av 92 meter per skift och en genomsnittlig penetrationshastighet på 15 meter per timme. Detta jämfört med cirka 25 meter per skift och en genomsnittlig penetrationshastighet på 3 meter per timme med traditionell utrustning.

Projektet är ett samarbete som inkluderar Boart Longyear, CSIRO, Curtin University, Geological Survey of South Australia, Imdex, Omnilogix och University of South Australia.

Annons

Annons