Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, aug, 21 2017
Senaste Nytt

Vattenfalls kolgruva i Tyskland stoppas

Skulle förorsaka fem gånger Sveriges årliga utsläpp

Foto: Julian Nitzsche
Foto: Julian Nitzsche
Publicerad av
Peter Höök - 06 apr 2017

Nu är det klart att en av de nya kolgruvor som Vattenfall planerade öppna i östra Tyskland kommer att stoppas. Brunkolsgruvan, som numera ägs av EPH och deras dotterbolag LEAG, kommer inte att öppnas, skriver ETC som citerar Greenpeace.

Det är kolgruvan Jänschwalde Nord som innehåller 250 ton brunkol som nu stoppas enligt Greenpeace. Utsläppen från gruvan skulle motsvara fem gånger Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser.

– Hotet är inte avvärjt, det här är bara en av fem gruvor som nu stoppas. Det bästa hade varit att Vattenfall inte sålt verksamheten. Att behålla verksamheten hade garanterat att inga nya kolgruvor öppnades, skriver Greenpeace expert Em Petersson i ett blogginlägg.


Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler.
Foto: Kredit: Anirudh Prabhu
Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler. Foto: Kredit: Anirudh Prabhu

”Big Data” bidrar till upptäckten av värdefulla mineraler

"Avslöjar banbrytande mönster"

Forskare vid Carnegie Science/Deep Carbon Observatory i USA upptäckte nyligen ett sätt att prognosti...