Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 25 2018
Senaste Nytt

”Bristen på platina ett lyft för investeraren”

Ett flygfoto av en platinagruva i Sydafrika, som producerar 80 procent av världsproduktionen och har de flesta av världens kända platinafyndigheter. Foto: Wikipedia, kredit: RyanJ93
Ett flygfoto av en platinagruva i Sydafrika, som producerar 80 procent av världsproduktionen och har de flesta av världens kända platinafyndigheter. Foto: Wikipedia, kredit: RyanJ93
Publicerad av
Markku Björkman - 07 apr 2017

- Priset på guld har gått upp avsevärt under de senaste veckorna.  Medan den gula metallen fortfarande är väl positionerad, kan platina räkna med en ännu större prisökning, skriver edelmetallanalytiker Luke Burgess i ”Energy & Capital”.

Platinametallen har enligt Burgess aldrig varit så lågt värderad som nu. Vid drygt 950 dollar per ounce (28,3 gram), säljs platina till ett närmast ”rabatterat” pris jämfört med guldet.

Samtidigt präglas marknaden av allvarlig brist på platina. Detta underskott ger anvisning om, enligt Burgess, en nära förestående kraftig prisstegring.

- Och för investerare som lägger märke till möjligheterna och vidtar åtgärder, kan sannolikt räkna med stora vinster, skriver Burgess.

World Platinum Investment Council rapporterar att året 2017 blir det sjätte året i rad som den globala efterfrågan av platina kommer att överträffa utbudet. Och man räknar med att underskottet består åtminstone fram till 2020.

- Detta försörjningsunderskott är helt enkelt resultatet av bristen på platina. Det är en mycket sällsynt metall. Platina är ungefär 20 gånger ovanligare än guld. Endast cirka 250 ton platina produceras årligen över hela världen. Det kan jämföras med de 2800 ton guld som utvinns i världen varje år, betonar Burgess.

Förutom försörjningsproblemet är majoriteten av världens platinaresurser starkt koncentrerade i geopolitiskt instabila regioner. Ungefär 80 procent av all platinaproduktion baseras bara på två länder: Sydafrika och Ryssland.

Till skillnad från guld är platina en viktig industriell metall. Mer än 60 procent av världens platina efterfrågas av den globala industrin och huvuddelen av den industriella efterfrågan kommer från bilindustrin. Platina är ett nyckelmaterial för framställning av avgasrenare, som har varit en standard och reglerad del av olika slags fordon sedan 1970-talet.

- Platina, som används idag kallas för ”den rike mannens guld.”, men idag säljs metallen likväl under sitt värde, skriver Burgess.

Han anser dock att likviditeten kan vara ett problem för platina som fysisk investeringsprodukt.

- Fysisk platina är lätt att köpa, men det är inte alltid lika lätt att sälja. Så jag rekommenderar i allmänhet att inte äga för mycket fysisk platina, skriver Burgess.

Ett bättre sätt är, enligt honom, att investera i platina genom ETFs Physical Platinum aktier (NYSEArca: PPLT). ETF är dock inte konstruerad för långsiktigt ägande.

PPLT är ett handelsföretag. Enligt Burgess är PPLT just nu ett bra köp för en liten, kortsiktig vinst.

- Men för att uppnå mer inflytande på längre sikt, måste en investerare titta på aktier i de bolag som producerar metall.

Bland de största börsnoterade platinaproducenter är Anglo American Platinum (ADR) (OTC: ANGPY) och Impala Platinum Holdings (ADR) (OTC: IMPUY).

Med ett växande globalt försörjningsunderskott och på grund av historiska prisskillnader mellan platina och guld, erbjuder platina för närvarande en unik investeringsmöjlighet som kommer att belöna de få investerare som känner till det.

Platina är en silvervit ädelmetall som i ren form är smidbar och böjlig, precis som guld. De flesta platinasmycken som säljs i Sverige är i form av bröllopsringar eller förlovningsringar.

 

Annons

Annons

Annons