Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, aug, 21 2017
Senaste Nytt

Unik gruva återöppnas

Alunskiffergruvan på Kinnekulle har alla förutsättningar

Foto: Destination Läckö-Kinnekulle
Foto: Destination Läckö-Kinnekulle
Publicerad av
Peter Höök - 12 apr 2017

Skaraborg kan få en ny unik turistattraktion. I en förstudie konstateras att alunskiffergruvan på Kinnekulle har alla förutsättningar för det, rapporterar Skaraborgs läns tidning.

– Vi vill visa det unika. I Kinne-Kleva bröts alunskiffer och det tillverkades olja av skiffer, den processen och andra delar av verksamheten kan vi lyfta fram, säger Elin Sjöstedt på Destination Läckö-Kinnekulle, till tidningen.

Destination Läckö-Kinnekulle har gjort en förstudie om möjligheterna att öppna gruvan för allmänheten men en miljon kronor behövs för säkerhetsåtgärder.

– Det finns en tydlig trend att många vill uppleva något annorlunda. Andra gruvor har omkring 5 000 besökare per år och intresset är ju stort även här omkring. Det är många i närområdet som har någon släkting eller bekant som har arbetat i gruvan, menar Elin Sjöstedt.


Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler.
Foto: Kredit: Anirudh Prabhu
Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler. Foto: Kredit: Anirudh Prabhu

”Big Data” bidrar till upptäckten av värdefulla mineraler

"Avslöjar banbrytande mönster"

Forskare vid Carnegie Science/Deep Carbon Observatory i USA upptäckte nyligen ett sätt att prognosti...