Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 20 2018
Senaste Nytt

"Österrikiska Reiffeisen Bank investerar i oestetisk gruvdrift"

Bilder från en kolgruva i Thailand. Foto: Thailändska gruvbolaget Banpu
Bilder från en kolgruva i Thailand. Foto: Thailändska gruvbolaget Banpu
Publicerad av
Markku Björkman - 12 apr 2017

Världsbankens investeringar i banker och finansinstitut kan leda till att människor i Sydostasien blir av med sin mark, att de vräks från sina hem och att miljön förorenas. Enligt rapporten har österrikiska banken RBI investerat i ett thailändskt gruvbolag som bryter kol i Tanintharyi-regionen i Burma där uppemot 16 000 människor drabbats av gruvdriften, slår den amerikanska frivilligorganisationen Inclusive Development International fast i en rapport.

Rapporten pekar särskilt ut Världsbankens investeringar i den österrikiska banken Raiffeisen Bank International, RBI, och Vietnams statliga bank Vietinbank.

Vietinbank ska ha finansierat kolkraft, bauxitgruvor, gummiplantager och dammprojekt som tvingat 91 000 människor att flytta.

Världsbankens talesperson Frederick Jones säger att organisationens samarbeten med finansbolag är viktiga för att minska fattigdomen, och att den försöker påverka sina samarbetspartners att ta större hänsyn till människor och miljö.

– Synergieffekten av investeringarna i finansinstitut gör det möjligt för oss att stödja betydligt fler företag som är viktiga för utveckling än vad vi hade kunnat på egen hand, säger Frederick Jones.

(FNB)

Annons

Annons