Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 25 2018
Senaste Nytt

Stora förekomster av litium nära Monte Pissis i Anderna

Vid Monte Pissis, en slocknad vulkan på hög höjd i Anderna vid gränsen mellan Chile och Argentina, ligger en av de litiumrika saltsjöarna, så kallade Salares, , som nu kommer att exploateras. Foto: Thomas Acher.
Vid Monte Pissis, en slocknad vulkan på hög höjd i Anderna vid gränsen mellan Chile och Argentina, ligger en av de litiumrika saltsjöarna, så kallade Salares, , som nu kommer att exploateras. Foto: Thomas Acher.
Publicerad av
Markku Björkman - 30 mar 2017

Leverantörerna av litium har svårt att hålla jämna steg med efterfrågan, skriver tidskriften Mining. Enligt Sam Pelaez, från kanadensiska prospekteringsföretaget Neo Litium beror det främst på att många av de största fyndigheterna i världen ligger i obebodda, ökenliknande områden utan vägar och nödvändig infrastruktur.

Pelaez företag, som har huvudkontoret i Toronto, upptäckte nyligen stora förekomster av litium nära Monte Pissis, en slocknad vulkan på hög höjd i Anderna vid gränsen mellan Chile och Argentina, där luften är tunn och djurlivet ytterst knappt. Däremot är det ett utmärkt område för litium, denna silvervita metall, som används för tillverkning av litium-jon-batterier.

Enligt Sam Pelaez, innehåller Andernas snöklädda toppar allt från litium, natrium och andra mineraler, som via underjordiska varma källor och med smältvattnet rinner ner till dalgångar och slätter. Därigenom bildas så kallade Salares i form av stora saltsjöar mellan bergstopparna.

Under långa perioder av temperaturvariationer, bygger saltet en skorpa ovanpå dessa ”sjöar” vilket leder till ett säreget landskap. Under skorpan finns höga koncentrationer av litium.

För att kunna utvinna litium, pumpas en saltlösning i de stora avdunstningsdammarna, vilket bidrar till att skapa en hög koncentration av metaller.

Saltlösningen transporteras sedan med lastbil till en anläggning som urskiljer litiumet med hjälp av varierande kemiska och metallurgiska processer. Litiumkarbonat eller litiumhydroxid säljs sedan till batteritillverkare, inklusive Tesla.

- Vårt prospekteringsområde är kanske den mest avlägsna platsen jag någonsin har besökt, sade Sam när han berättade om fyndigheten för tidningen Mining.

Neo Litiums fyndighet är en av de största Salares-sjöarna som har upptäckts under de senaste decennierna, med anmärkningsvärt låga föroreningar jämfört med andra litiumfyndigheter runt om i världen.

- Den saltlösning som finns i dessa öppna reservoarer har precis rätt kemi för att vi kan genomföra en billig förångningsprocess. Saltlösningen innehåller, förutom kaliumklorid, som en mycket värdefull biprodukt, även verkligt kvalitetslitium som är lika bra eller bättre än vad andra kända nya projekt och många redan producerande gruvor har hittat, konstaterade Neo Litiums vd Waldo Perez.

För att komma till Neo Litiums projektområde, som bär namnet Q3, krävs det dock en fem timmars bilresa från staden Fiambalá , som ligger i argentinska provinsen Catamarca. Provinsen är känd för dess speciellt rena litiumsalter men också för områdets många guldfyndigheter.

Kunderna behöver mer litium, men leverantörerna har svårt att hålla jämna steg med efterfrågan. Enligt Waldo Perez blir det dock nödvändigt att bygga skyndsamt nya vägar och annan infrastruktur, inte minst i fall fyndigheten utvidgas ytterligare.   

 

 

Annons

Annons