Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 24 2018
Senaste Nytt

Beowulf presenterar ny analys av miljökonsekvenser för Kallak-projektet

Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet positiva

Karta: Beowulf
Karta: Beowulf
Publicerad av
Peter Höök - 09 maj 2017

Den 28 april 2017 presenterade Beowulf en analys av de indirekta effekterna av en gruvdrift vid Kallak/Laponia med avseende på renskötsel och effekterna av transporter på Laponia. Analysen följer UNESCO s riktlinjer för genomförandet av en bedömning av värderingseffekter.

Det har redan fastställts av Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet att gruvdrift vid Kallak inte kommer att ha någon direkt inverkan på Laponia. Företaget hävdar att dess studier om renskötsel stöder uppfattningen att gruv- och renskötsel kan samexistera. När det gäller transporter kommer dessa lösningar att optimeras med tanke på miljön. Det är bolagets ambition att söka så miljövänliga lösningar som möjligt för av Kallak-projektet.

Kurt Budge, VD för Beowulf, kommenterar:

– Vi är glada över att Bergsstaten nu går vidare med avseende på vår ansökan. Vi har nu två myndigheter som har bekräftat att en gruvdrift vid Kallak inte skulle ha någon direkt inverkan på Laponia. Vi har lagt fram ytterligare analyser för att stödja uppfattningen att gruv- och renskötsel kan samarbeta sida vid sida, och att transportlösningarna optimeras och styrs av miljötillståndsprocessen.

Annons

Annons

Annons