Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 24 2018
Senaste Nytt

Outokumpu levererar rostfritt stål till underhållsfri

Foto: SSY
Foto: SSY
Publicerad av
Peter Höök - 16 maj 2017

Outokumpu har levererat Forta rostfritt superduplexstål till en prototyp av en offshorepatrullbåt tillverkad av det svenska varvet Swedish Steel Yachts, SSY. Outukumpu bidrog med spegelpolerade plåtar i olika mått till fartyget, som är tillverkat helt i super duplex, Forta SDX 2507 rostfritt stål med mycket högt korrosionsmotstånd för att klara marina miljöer. Den 17 meter långa båten med en maximal hastighet om 60 knop sjösattes i fredags den 12e maj 2017 i Gävle. 

Petra Rosén, marknadsföringschef på SSY, Kommenterar:

– Idén är att hitta lösningar till några av de största svårigheterna i båtbyggarbranschen och få fram effektivare, säkrare och grönare fartyg för framtiden. Det här projektet har potential att öppna en helt ny marknad för högpresterande och hållbara fartyg av den här typen.
 
Till detta ambitiösa projekt valde SSY Outokumpus rostfria superduplexstål Forta SDX 2507. ”Det är det enda alternativ som har de produktegenskaper som slutanvändarna kräver. Det är mycket starkt och hållbart, hundra procent korrosionsbeständigt och underhållsfritt, med mycket god draghållfasthet. Hela båten är tillverkad av Forta SDX 2507”, säger Rosén.  

Sist men inte minst är all metall under vattenlinjen spegelpolerad av Outokumpu Press Plate i Avesta, vilket ser till att havslevande organismer som sätter sig fast på skrovet kan tas bort antingen med en lågtrycksslang eller rentav med mycket låga hastigheter. Då blir det inget behov av miljöfarliga och dyra skyddsmålningar. 
 

Annons

Annons

Annons