Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 21 2018
Senaste Nytt

"Priset på nickel är fortfarande för lågt för Terrafame"

Luftbild av Terrafame-gruvan i finska Petsamo. Foto: Wikipedia: kredit: Antti Lankinen
Luftbild av Terrafame-gruvan i finska Petsamo. Foto: Wikipedia: kredit: Antti Lankinen
Publicerad av
Markku Björkman - 17 maj 2017

Framtida nickelprisprognosen är goda nyheter för Terrafame-gruvan och för den finska gruvindustrin. Terrafames tidigare produktionsrekord för nickelproduktionen överskreds i början av 2017.

Bloombergs databas med prisprognoser för nickel och koppar, som är väsentliga för den finska industrin, visar igen en stigande trend åtminstone fram till 2020.

Ledningen för gruvan i finska Petsamo förväntar sig att gruvan kan producera en lukrativ vinst på 15 000 USD enbart med hjälp av nickel.

Marknadsprognoserna ger däremot en annan bild. Terrafames mål kommer av allt att döma inte att uppnås till år 2020. För närvarande ligger priset på nickel på London Metal Exchange på 9200 dollar per ton, och prognosen för 2020 är 13.700 USD.

Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki tror att Kinas ekonomiska tillväxt, vilket är centralt för den globala råvarumarknaden, kommer att bidra så småningom till stigande metallpriser.

- Kinas ledning tillkännagav nyligen nya stora infrastrukturplaner som är så stora att de sannolikt kommer att lyfta priserna för råvaror, säger Kuoppamäki.

Pekka Suomela, verkställande direktör för Finlands Mining Industry Association, menar att utsikterna för basmetaller är positiva från och med nu.

- Speciellt ifråga om koppar, verkar efterfrågan vara starkare än tillgången. För närvarande har utvecklingen varit så labil. Därför tvekar jag att svara på frågan om när priset eventuellt kan komma att börja stiga igen, säger Suomela.

Omkring 65 procent av det nickel som konsumeras i västvärlden används för att framställa rostfritt stål. Ytterligare 12 procent används i superlegeringar . De kvarstående 23 procenten av nickelkonsumtionen delas mellan stållegeringar, uppladdningsbara batterier, katalysatorer och andra kemikalier, myntning, gjuteriprodukter och ytbehandling.

Annons

Annons

Annons