Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 25 2018
Senaste Nytt

Lättare stål ger miljövinster

Sparar 100 ton CO2 per lastbil

Foto: SSAB
Foto: SSAB
Publicerad av
Peter Höök - 08 jun 2017

De senaste tio åren har Ernsts Express genomfört flera projekt för att uppgradera sina containrar med höghållfasta stål för att minska vikten och öka produkternas livstid. Det senaste projektet gällde företagets 35 kubikmeter stora lastväxlarcontainrar, som uppgraderades med SSAB Hardox 450 istället för det tidigare, traditionella 355 MPa-stålet.

– Uppgraderingen till Hardox i våra lastväxlarcontainrar har minskat vikten på varje container med 700 kg. För en hel uppsättning med tre containrar blir viktminskningen – och därmed ökningen av nyttolastkapaciteten – 2 100 kg, säger Christer Steingruber styrelseordförande på Ernsts Express.

Det ger möjlighet till större nyttolast per frakt och minskar även bränsleförbrukningen när fordonet är olastat. Dessutom har man tagit bort förstärkningarna på sidorna, vilket ger mindre luftmotstånd och därmed ytterligare minskad bränsleförbrukning.

– Våra beräkningar visar att den SSAB EcoUpgraded som gjorts på Ernsts Express containrar kommer att spara mer än 100 ton CO2 under livstiden för en lastbil med tre containrar, tillägger SSABs miljöchef Jonas Larsson. 

– Den främsta anledningen är den minskade bränsleförbrukningen – runt 35 000 liter sparad bränsle på 12 år – medan en annan bidragande faktor är den minskade mängden stål som krävs för att producera containrarna.

 

Annons

Annons

Annons