Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, aug, 20 2017
Senaste Nytt

Staten går in med pengar till testverksamhet i Pajalagruvan

Väntas kunna ge upp till 25 nya arbetstillfällen

Foto: Artic Tests
Foto: Artic Tests
Publicerad av
Peter Höök - 13 jun 2017

För två veckor sedan presenterades förstudien om en testgruva i Pajalas. Enligt den förstudien behövs 100 miljoner kronor i statligt stöd för att en testgruva ska bli verklighet.  En testgruva väntas kunna ge upp till 25 nya arbetstillfällen. Skulle järnmalmsbrytningen däremot komma igång på riktigt igen så skulle det ge 350 arbetstillfällen. 

– Vinnova är beredd att gå in med finansiellt stöd för den här fasen. Nu hoppas jag att övriga aktörer kan besluta sig för att gå vidare med det här så att Vinnova kan fatta ett faktiskt beslut, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT Norrbotten.

– Testverksamhet på platsen skulle även göra driften av en gruva mer intressant. Jag tror att den här signalen om att staten är beredd att gå vidare och titta på en testgruva är en viktig signal bland annat till investerare, säger Mikael Damberg.


Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler.
Foto: Kredit: Anirudh Prabhu
Forskarna Ahmed Eleish från Rensselaer Polytechnic Institute och Shaunna Morrison från Carnegie Institution of Science) utvecklade Big Data - metoden, ett slags nätverksanalysverktyg, tillsammans med andra kollegor för att upptäcka, prognostisera och visualisera förekomsten av kända och okända mineraler. Foto: Kredit: Anirudh Prabhu

”Big Data” bidrar till upptäckten av värdefulla mineraler

"Avslöjar banbrytande mönster"

Forskare vid Carnegie Science/Deep Carbon Observatory i USA upptäckte nyligen ett sätt att prognosti...