Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, apr, 25 2018
Senaste Nytt

Atlas Copco satsar på fossilfri gruvdrift

En tredjedel av de totala kostnaderna för gruvdrift kommer från ventilation av gruvschakt

Scooptram ST7 Battery. Foto: Atlas Copc
Scooptram ST7 Battery. Foto: Atlas Copc
Publicerad av
Peter Höök - 05 jul 2017

I industriområdet i Visby är många stora aktörer från gruvnäringen samlad tillsammans med branschorganisationen Svemin och initiativet Industrin tar matchen. En trend, och en av de viktigaste frågorna som diskuteras i årets Almedalen är hållbarhet, och omställningen till fossilfri gruvdrift. I dagens utställning i Industrin tar matchen står Atlas Copco med flaskan som ska visualisera att framtidens hållbara gruva drivs med batteridrivna fordon, och hållbarshetsvinsterna för industrin att satsa på fossilfritt.

Inom gruvnäringen kommer cirka en tredjedel av de totala operationella kostnaderna i den dagliga driften från ventilation i gruvschakt. Detta är nödvändigt för att leda bort avgaser från de dieseldrivna fordon som används vid gruvutvinning. För att förbättra arbetsmiljön och minska driftskostnaderna i gruvan har Atlas Copco tidgare lanserat den batteridrivna lastaren Scooptram ST7 Battery.

För att förtydliga de positiva effekterna lanserades Scooptram ST7 Battery under kommunikationskonceptet ”A Deep Breath”, där flaskor med renad luft från några av världens djupaste gruvor säljs online med produktförteckningen ’världens dyraste luft’.

– Idén syftar till att visualisera fakta; hur mycket ren luft i gruvschakten faktiskt kostar gruvbolagen”, berättar Hanna Knutsson, Marknadskommunikationschef på Atlas Copco.

Scooptram ST7 Battery var den första en serie batteridrivna produkter från Atlas Copco, speciellt utvecklade för modern gruvutvinning. De dieseldrivna maskiner som idag används i gruvor släpper ut stora mängder avgaser, och genom att introducera effektiva batteridrivna fordon minskar behovet av ventilation, med förbättrad arbetsmiljö och minskade ventilationskostnader som följd.

Annons

Annons