Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 16 2019
Senaste Nytt

Elbilen genererar globala efterfrågan på nickel 

Nickel, tillsammans med litium, kobolt och mangan, är en viktig komponent i elbilarnas batterier. Foto: MMurphy
Nickel, tillsammans med litium, kobolt och mangan, är en viktig komponent i elbilarnas batterier. Foto: MMurphy
Publicerad av
Markku Björkman - 26 jul 2017

Elbilarna ökar i antal och marknaden väntas växa avsevärt inom kort. Det betyder att efterfrågan på ämnen i bilbatterier, bland annat nickel, beräknas också öka.

Nickelpriset har dalat stadigt de senaste åren men många analytiker förväntar sig nu att priset börjar stiga, möjligen snabbare än man tänkt sig. Orsaken till detta är bland annat elbilarnas ökade popularitet. 

Nickel, tillsammans med litium, kobolt och mangan, är en viktig komponent i elbilarnas batterier. Till exempel är katoden – en av polerna i ett batteri – i biltillverkaren Teslas elbilar till 80 procent nickel. En Teslabil uppskattas innehålla 63 kilogram nickel.

Förhoppningarna är höga hos många nickelproducenter efter många svåra år. I Finland produceras nickel bland annat i Terrafames gruva i Sotkamo, som tidigare hette Talvivaara. Bolagets vd Joni Lukkaroinen ser en god marknadsnisch i att producera nickel för just bilbatterier. Än så länge går ändå en överlägsen del av gruvans nickel till framställningen av rostfritt stål.

– I dag används ungefär 70 procent av den globala nickelproduktionen till framställningen av rostfritt stål. Efterfrågan ökar. Knappa 5 procent av nickeln går just nu till bilbatterier men enligt marknadsanalytiker kan den här siffran stiga till 20 procent inom tio år. Ökningen baserar sig, förutom ökad efterfrågan på elbilar, också på att bilbatterier förväntas utvecklas i en riktning där mängden nickel i batterierna stiger, säger Lukkaroinen, till finländska sändaren YLE.

Utöver nickel producerar Terrafame också kobolt och enligt Lukkaroinen speglar sig el- och hybridbilarnas ökade efterfrågan också på koboltmarknaden.

Till världens största nickelproducenter hör bland annat Filippinerna och Indonesien. Båda länderna har de senaste åren rubbat världsmarknaden med att stänga nickelgruvor eller genom att begränsa exporten.

Källa: Terrafame/Yle

Annons