Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 21 2018
Senaste Nytt

Skogsflis blir bränsle i masugn

Kan minska koldioxidutsläpp

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 01 sep 2017

I ett nystartat forskningsprojekt ska användning av bio-kol prövas vid masugnsbaserad ståltillverkning. Det är en ny metod som kan minska de fossila CO2-utsläppen med upp till 30 procent. Projektet drivs av Swerea MEFOS som tillsammans med SSAB i Oxelösund ska vidareutveckla metoder och göra tester i full industriell skala.

– I vårt arbete med att minska koldioxidutsläppen jobbar vi både på kort- och lång siktigt. Bio-kol-projektet är ett mycket bra initiativ för att ytterligare sänka nivåerna med dagens masugns-teknik. Om testerna blir lyckade kan en del av nuvarande kol och koks ersättas av bio-kol, utan några större investeringar, till en än mer fossilfri produktion, förklarar Era Kapilashrami som är chef för Metallurgin i Oxelösund.

Syftet med projektet är att visa på möjligheterna att ta hand om förbehandlad biomassa som består av förnybar energi, till exempel restprodukter från skogsbruket. Att ersätta delar av dagens stenkol med bio-kol, kan ge sänkta fossila CO2-utsläpp. Lovande resultat finns i små masugnar som injekterats av bio-kol men har aldrig tidigare testats i full industriell skala.

Annons

Annons

Annons