Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 26 2018
Senaste Nytt

MAN Diesel &Turbo bygger blåsmaskin åt SSAB

Levereras i april 2018

Ritning: SSAB
Ritning: SSAB
Publicerad av
Peter Höök - 01 nov 2017

Projektledare för den nya blåsmaskinen, Christer Jakobsson, åkte under september till Tyskland för att besöka ”MAN Diesel & Turbo” och redan då var några delar klara.

– Tillverkningen pågick för fullt nere i tyska Oberhauser. Material till rotorn var levererad från Italien och kompressorhuset hade kommit från Japan, berättar Christer.

Blåsmaskinen kan ses som masugnens hjärta och störningar i maskinen påverkar hela den efterföljande produktionskedjan. Industristandarden för masugnar är att ha en blåsmaskin tillgänglig som backup och för att kunna genomföra underhåll utan att störa produktionen. Vår Masugn 3 i Luleå har drivits med endast en blåsmaskin.

– Det är jätteviktigt med en fungerande blåsmaskin, fungerar inte den så stannar produktionen. Med en ny blåsmaskin kan vi säkra produktionen då vi även kan ha den gamla som reserv, berättar Christer.

Den befintliga blåsmaskinen byggdes 1973 och uppgraderades år 2000 i samband med masugnsomställningen. Vid masugnsomställningen 2015 upptäcktes att den var i sämre skick än befarat och en renovering behövdes inom ett par år. När den nya blåsmaskinen är på plats kommer den inte bara att säkra produktionen utan även ha mindre energiförbrukning.

– De har utvecklat en ny turbin vilken är mer robust, klarar mer och är mer energieffektiv. Vi räknar därigenom med tio procent längre energikostnad. Leverantören har så stor tillförlitlighet till den nya blåsmaskinen så de har gett fyra års garanti på turbinen. Vanligen ges två års garanti, berättar Christer.

– MAN Diesel & Turbo kommer att leverera en komplett blåsmaskin monterad på ett stålfundament med växellåda, turbin och oljesmörning. De kommer även att leverera inloppsfiler och ljuddämpare med kanalsystem. Utgående blästerledning kommer att anpassas till befintlig blästerledning. Lokala firmor kommer att stå för projektering, mek-, media, och el-montage, berättar han.

Under sommaren 2017 har det tidigare blåsmaskinshuset och fundamentet rivits samt att man har anpassat montageplatsen för den nya blåsmaskinen.

Annons

Annons

Annons