Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, sep, 26 2018
Senaste Nytt

Ledande global investerare förutspår ekonomisk nedgång

Pimco har inte upptäckt stora obalanser i ekonomin, som skulle kunna leda till några djupare lågkonjunkturer, ännu. Men toppen har nåtts för denna gång, förklarar Pimco. Foto: Pixabay, Kredit. Geralt
Pimco har inte upptäckt stora obalanser i ekonomin, som skulle kunna leda till några djupare lågkonjunkturer, ännu. Men toppen har nåtts för denna gång, förklarar Pimco. Foto: Pixabay, Kredit. Geralt
Publicerad av
Markku Björkman - 04 nov 2017

Tillväxten kommer sannolikt att sakta ner under det kommande året, enligt amerikanska kapitalförvaltaren Pimco.

- Njut av den återstående tiden av kalenderåret 2017. Ekonomin kommer förmodligen att gå ner under det kommande året, meddelar Pimco.

Detta var budskapet i samband med ett seminarium nyligen i London, som hade organiserats av den stora amerikanska kapitalförvaltaren Pimco. 

Pimcos prognos för de kommande sex till tolv månaderna har följaktligen fått titeln "Det blir inte bättre än så här för ögonblicket".

- Det är svårt att föreställa sig en global makroekonomisk miljö som är bättre än vad vi har sett i år. Vi har haft både en synkron och en accelererande tillväxt som har varit optimal allt sedan 2010, säger Joachim Fels, verksam i Global Economic Advisor och vd för Pimco.

För USA:s del förväntar Pimco en tillväxt av BNP för 2018 mellan 1,75 - 2,25 procent, medan ökningen i år förväntas hamna kring 2-2,3 procent.

- För första gången på många år har vi klarat oss utan några kollapser, men det är svårt att se att den här goda makromiljön fortsätter in i framtiden. Det betyder inte att det  blir en plötslig nedförsbacke. Vi tror dock att den ekonomiska tillväxten kommer att sakta ner, säger Joachim Fels.

Pimco räknar inte med att USA skulle kunna drabbas av en allvarlig lågkonjunktur inom en överskådlig tid.

- Hur vet vi att ingenting dramatiskt händer? Det vet vi inte heller. Ekonomer är notoriskt dåliga på att förutsäga lågkonjunkturer. Dessa upptäcker ekonomerna först när vi befinner oss mitt i en sådan konjunktur, säger Joachim Fels.

Han påpekar emellertid på att Pimco har ännu inte upptäckt några stora obalanser i ekonomin, som skulle kunna leda till lågkonjunkturer. Arbetsmarknaden är till exempel inte överhettad och Pimcos datamodeller pekar inte heller på någon recession.

- När vi använder oss av stordata för att se om det finns några speciella mönster från tidigare lågkonjunkturer, så visar våra modeller att riskoddset för framtiden ligger på tio procent för en eventuell recession både i USA och i euroområdet, säger Joachim Fels.

Pimcos investeringar baserar sig på en makroekonomisk strategi. För närvarande återspeglar boniteten på de finansiella marknaderna i stor utsträckning Pimcos syn på världen. Med andra ord finns det inte så många uppenbart riskabla kapitalsatsningar kvar.

Pimco eller Pacific Investment Management Company är ett globalt investmentbolag, baserat i Newport Beach , Kalifornien , som ägs av den tyska finansiella gruppen Allianz . Pimco är ledd av William H. Gross (Bill Gross) och dess verkställande direktören är Mohamed A. El-Erian.

Bill Gross förvaltar Total Return Fund, som är världens största fond. Pimco anser att företagets uppgift är att "hantera risker och höja avkastning för företagets kunder." Pimco sköter nu investeringar på över 1000 miljarder dollar på uppdrag av en stor grupp kunder, däribland miljoner pensionärer, offentliga och privata pensionsfonder, utbildningsinstitut, centralbanker och stiftelser. 

Källa: Bloomberg/Wikimedia

 

Annons

Annons

Annons