Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, okt, 17 2018
Senaste Nytt

Olofsfors lanserar nytt sidostöd till sina stålband  

Foto: Olofsfors
Foto: Olofsfors
Publicerad av
Simon Matthis - 21 nov 2017

Olofsfors har tagit fram ett nytt sidostöd till sina stålband. Stålkvaliteten SSAB Boron 27 har spelat en viktig roll i produktionen.

– Eftersom materialet är så formbart utnyttjas det till hundra procent och vi slipper spill, säger Mats Frangén, produktutvecklare på Olofsfors i ett pressmeddelande från SSAB.

Steg ett i processen är att stålet skärs i en lasermaskin. Därefter plockas materialet från skärmaskinen till ett mönster och placeras i en helautomatisk presscell. Sedan värms stålet i en induktionsugn till cirka 1000 grader och pressas till rätt form.

–Tidigare hade vi en smidd produkt, men nu är den plåtpressad i stället. Det innebär att vi kan sköta den processen själva i Nordmaling. På så sätt styr vi ledtiderna själva och har full kontroll över hela produktionen, säger Mats Frangén.

Produkten härdas och svetsas och när rullen är färdigsvetsad är det dags för målning: produkten doppas i en balja. Slutligen hettas stålet upp i en ugn så att det får sina slutliga egenskaper. Därefter är banden färdiga att skickas till maskintillverkarna där skogsmaskinerna produceras.

Med det nya sidostödet, som snart ska provköras ute i skogen för första gången har vikten nästan halverats. Nu väger det 1,4 kilo i stället för 2,4 kilo som tidigare.

Genom att det nu går åt mindre material till stöden har kostnaderna minskat med en fjärdedel.

Källa: SSAB

Annons

Annons

Annons