Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, okt, 17 2018
Senaste Nytt

Högskolan Väst utvecklar spetskompetens kring additiv tillverkning

Foto: Högskolan Väst
Foto: Högskolan Väst
Publicerad av
Simon Matthis - 23 nov 2017

Tidigare i år lanserades projektet SUMAN-Next på Högskolan Väst i samverkan med flera företag, bland annat Sandvik. Fokus ligger på additiv tillverkning och att skapa spetskunskap kring högtemperaturmaterial.

– Redan nu finns spännande resultat både kring processer och materialpåverkan och jag är övertygad om att projektet kommer hjälpa till att flytta fram positionerna för additiv tillverkning, säger Peter Harlin, ordförande i projektets styrgrupp och senior forskningsingenjör inom Sandvik, som är en partner i projektet.

Det treåriga projektet fokuserar på att skapa en grundläggande förståelse för sambandet mellan process, materialets mikrostruktur och materialegenskaper. Andra företag som deltar i forskningsprojektet är GKN Aerospace, Siemens Industrial Turbomachinery och Arcam AB.

Inom projektet kommer man att utgår från bland annat Direct Energy Deposition, där man smälter metall med hjälp av laser och droppe för droppe bygger upp en struktur, men även pulverbäddsprocesser där man metallpulver sammanfogas med hjälp av värmekälla i form av elektronstråle eller laserstråle.

Annons

Annons

Annons