Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, okt, 17 2018
Senaste Nytt

Kan detta vara världens hårdaste stål?

Bild: VBN Components
Bild: VBN Components
Publicerad av
Simon Matthis - 27 nov 2017

 Svenska VBN Components lanserar ett stål som de beskriver som världens hårdaste. Legeringen kallas Vibenite 290 och dess höga innehåll av karbider gör att den kan ersätta hårdmetaller. Den ska passa en mängd applikationer där det finns behov för stor nötnings- och värmetålighet, och den additiva tekniken möjliggör komplexa och smarta former.

 –Vi möter dagligen kunder som har mycket specifika önskemål när det gäller materialprestanda för nötnings- och värmetålighet. För att möta deras behov har vi utvecklat ett material med extremt goda egenskaper, som kan beställas i nära-färdig-form, säger Ulrik Beste, teknisk chef för VBN, i ett pressmeddelande.

– Begränsningarna hos traditionellt tillverkade produkter resulterar i en kompromiss. Istället för att välja det material som bäst passar för slutapplikationen, måste man välja det material som kan tillverkas. Vi vänder på det och arbetar med fokus på materialprestanda, fortsätter Ulrik Beste.

Traditionellt krävs smide och valsning av stänger, följt av tung logistik och slutligen borrning, fräsning och svarvning av materialet. Genom additiv teknik gör VBN hela denna process onödig. Resultatet blir högre effektivitet för användaren, enligt VBN.

Annons

Annons

Annons