Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller förväntas öka 2018

International Lithium Corporation borrar i Anderna. Foto: kredit: International Lithium Corp
International Lithium Corporation borrar i Anderna. Foto: kredit: International Lithium Corp
Publicerad av
Markku Björkman - 10 dec 2017

Efterfrågan på sällsynta metaller som litium och kobolt kommer att stiga under 2018, Kapitalförvaltaren ETF Securities hänvisar till avgörande och nära förestående förändringar i samhället så som autonoma bilar och energilagring samt automatisering

Även mer sällsynta jordartsmetaller förväntas få ett ordentligt lyft i efterfrågan under nästa år.

”Trots att de flesta ej känner till dessa, har denna grupp blivit viktig för att skapa modern teknik inom många branscher, däribland medicin, försvar, transport och energiproduktion samt till viktiga beståndsdelar av våra dagliga liv såsom elektronik och mobila enheter”, säger James Butterfill, analyschef på ETF Securities.

För mer traditionella råvaror som guld bedöms prisläget förbli oförändrat under 2018. Sällsynta jordartsmetaller – eller rare earth elements (REE) – är en grupp med 17 grundämnen som alla är metaller. Behovet på de här metallerna har ökat kraftigt de senaste tjugo åren, i och med att efterfrågan på grön och smart teknik blivit högre.

Förutom att användas i vardagselektronik är de viktiga för modern grön teknik, till exempel i vindkraftverk och elfordon. Idag sker den största delen av världens produktion av sällsynta jordartsmetaller i Kina, där mer än 97 procent av den globala utvinningen sker. På grund av den höga efterfrågan behövs det fler fyndigheter för att säkra försörjningen, inte minst för EU, vars industrier är beroende av tillgången på REE.

Det samma gäller för utsikterna i oljan där priset bedöms komma att ha en begränsad uppsida på grund av problematiken mellan USA och Opec-länderna, uppger ETF Securities i sin årliga utsiktsrapport.

Källa: Va-Finans m.m.

Annons