Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, feb, 16 2019
Senaste Nytt

Afrikanskt missnöje med kinesiska gruvinvesteringar

Koppargruva i Demokratiska Republiken Kongo. Foto: Wikimedia Commons
Koppargruva i Demokratiska Republiken Kongo. Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 23 jan 2018

Det brukar med viss överdrift sägas att Kina dammsuger Afrika på råvaror. I utbyte bygger de kinesiska bolagen moderna infrastruktur i form av vägar och vattenförsörjning i Afrika. Ändå är missnöjet stort i Afrika med de kinesiska företagen.

Bolagen anklagas för korruption, illegal gruvbrytning, barnarbete, miljöförstörelse och usla arbetsförhållanden. Det tyska institutet German Institute of Global and Area Studies (GIGA) har närmare undersökt de sociala konsekvenserna av kinesisk gruvverksamhet i Afrika.

Deras rapport, ”At Africa’s Expense? Disaggregating the Social Impact of Chinese Mining Operations”, som analyserar data från 1997 till 2014, fann både positiva och negativa konsekvenser.

Då de kinesiska företagen i högre utsträckning än andra företag tenderar att ta med sig egen personal från Kina i stället för att anställa lokal arbetskraft bidrar de mindre till tillväxt än de afrikanska länderna skulle önska. I rapporten säger beslutsfattare från flera afrikanska länder att resultatet inte är vad de ville ha. På vissa håll är de antikinesiska stämningarna starka, framgår av rapporten.

Vissa anklagar de kinesiska företagen för miljöbrott. Tchad till exempel drog tillbaka fem prospekteringslicenser utfärdade till ett kinesiskt företag och krävde det 2014 på 1,2 miljarder dollar i skadestånd för miljöbrott.

 

  

Annons